Странице

недеља, 13. фебруар 2022.

– Траг у времену – Милорад Бибин

 

 Knjigu možete u celosti da pročitate klikom na priloženi link  

https://drive.google.com/file/d/1FA1PZhOH1s_-sWFxAjfakdDsOLMR45Sz/view?usp=sharing

 

 

 

 

 

Бранка Зенг, осврт на збирку прича

 – Траг у времену – Милорад Бибин

 

 

U mreži panonske ravnice

 

Равница, уплетена у мрежу река које јој непрекидно менјају изглед, или она менја рекама токове. Препличу се вековима и тако трају, као што реч написана руком приповедача, Милорада Бибина, остаје „Траг у времену“, забележен за ове и оне који ће тек доћи, читаоце жељне сазнанја о животу који под машином модерног времена одавно престаје да постоји.

Милорад Бибин, живи веома богат живот у непрегледним пространствима Војводине, Баната, сво то своје богатство несебићно поклања свима који знају и поштују природну и јединствену једноставност овог подневља. Мислим да је управо такво и кнјижевно стваралаштво књижевника Милорада Бибина, бити свој на своме, писати и стварати, као паук плести мрежу и у њој сачувати све драгоцености и мирисе времена које посустаје.

Увек присутна прашина која прекрива успомене, у моменту присећања, бива обрисана али убрзо се враћа и прекрива напуштене собе, слике на зиду, оронуле куће... постојање некадашњих салаша чувају нахерени оџаци, на њима једино роде у гњездима од прућа хране своје птиће... а стари ђерам својом шкрипом изазваном ветром, ремети тишину. Ту су и птице, славуј, зарасле ливаде на месту некадашнјих башта.

Милорад Бибин, дубоко проживљава промене које доноси садашњост, њен утицај на животе људи, сиромаштво и понижење које многи трпе, немајући снаге да се одупру.

 

У записима, КРАТКА САТИРИЧНА ПРОЗА и САВРЕМЕНЕ БАСНЕ И БАЈКЕ, говори о садашњости на један посебан начин. Сатира и басна су чињенице испричане на смешан, подсмешљив начин како би скренуле пажњу на тренутна догађања у нашем и светском окружењу.

Своју свестраност, и осечај за добрим, као и незадовољство према злу и похлепи које поједине људе окрече против својих сународника и других људи, Милорад Бибин исказује у овим записима.

Читајући „Траг у времену“ Милорада Бибина, пред мојим очима одвијао се филм о једном времену које је прошло и оном у коме живимо, с искреном надом да ће траг имати позитиван утицај на време које тек долази.   

 

 

Бранка Зенг, у Панчеву,

9. 2. 2021. године.


Нема коментара:

Постави коментар